|
supermuma
|
 |
« na: Prosinac 20, 2008, 16:21:16 » |
Odgovor
|
BAJKE Gotovo sva djeca vole strašne priče. One zrcale sukobe koji se odigravaju u dječjoj psihi. Te sukobe potiču egzistencijalni strahovi, primjerice: -strah roditelja da će ga roditelji napustiti -strah da će mlađi brat ili sestra preoteti roditeljsku ljubav -osjećaj djeteta da je maleno i nemoćno u svijetu odraslih Ti sukobi izazivaju kaotične, gnjevne i nasilne fantazije kojima je potreban ventil. A to su upravo jezovite priče. Uz pomoć njih dijete osjeća da su i njegove destruktivne misli potpuno normalne. To ga smiruje i tješi.
Roditelji često misle da je za dijete bolje da mu se čitaju samo priče s nježnim i bezopasnim likovima. Međutim, to dijete može učiniti nesigurnim.
Gotovo da i nema modernih knjiga za djecu koje se bave dječjim konfliktima. Zato su klasične bajke dragocjene! One sadrže gotovo sve psihičke napetosti koje dijete doživljava tijekom svog razvoja.
Većina bajki obrađuje više konflikata, ali uvijek imaju glavnu temu. IVICA I MARICA-se bave odvajanjem od majke (tek kada ono uspije, djeca se mogu vratiti kući). SNJEGULJICA rivalizira s majkom, a PEPELJUGA se mora boriti sa čak dvije zle sestre.
Strašne priče su najprikladnije za razriješavanje strahova kada jasno prave razliku između dobra i zla. To odgovara dječjem načinu mišljenja. Djeca do 7 godine života dijele svijet na“dobro“ i “zlo“. To ide tako daleko da se majka koja ljuti svoje dijete (viče, zabranjuje, kažnjava) pretvori u stranu osobu koja nema ništa s dobrom i nježnom mamom. Bajka rješava taj konflikt tako što uvodi maćehu.
Način pričanja klasične bajke je gotovo uvijek isti: junak (na početku priče slab) je u velikoj opasnosti. Djeca se s njim mogu identificirati, jer se i sama osjećaju nemoćno. Opasnost simbolizira dječje negativne i “zločeste“ misli. (čak i kod djece koja žive u sretnim obiteljskim prilikama).
Junak se spašava iz nezgodne situacije, tako što postaje aktivan. To mu uspijeva pomoću snage, mudrosti i varke. Pouka je jasna: poteškoće postoje, ali ih možeš prevladati-čak i ako se sada osjećaš slab i nemoćan.
da li vi djeci čitate bajke? koje su im najdraže?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
supermuma
|
 |
« Odgovor #2 na: Prosinac 20, 2008, 16:30:54 » |
Odgovor
|
to je napisala Vesna Šango Gizdavčić, pedagog (pedagogica u vrtiću di mi idu djeca)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
stella
Moderator
Diplomirani ovisnik o pisanju
beeeeeeeeeeeee
|
 |
« Odgovor #4 na: Prosinac 21, 2008, 13:02:11 » |
Odgovor
|
Odličan tekst  Mi smo od bajki do sada čitali samo Crvenkapicu i Petra Pana (i to u skračenoj verziji). Za sada smo samo na jednostavnim slikovnicama sa slikicama no ubrzo ćemo krenuti na ostale bajke.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
7.9.2006 20.10.2008
|
|
|
|
|
|
mlana
|
 |
« Odgovor #6 na: Listopad 21, 2009, 21:54:50 » |
Odgovor
|
Kod nas je pravilo da se priče čitaju svako večer prije spavanja. To je pod obavezno. Kako se operu svaku večer zubići tako se i čita knjiga. To smo radili i kad je Lana bila mala, evo i njemu sada. Prije smo mu čitali neke lako pamtive pjesmice a evo, već zadnjih godinu dana čitamo baš priče i on uživa. Mi smo čitali vuk i sedam kozlića, crvenkapicu, cvrčak i mrav, zlatna guska,petar pan (kapetan Kuka mu je bio najdraži), Izbavitelji, Avion Pedro, Slonić Dambo, Ružno pače, I sada po novom čitamo čudovište iz ormara, odlična mu je. I da napomenem, kad uzmemo jednu knjigu čitati, ona je na repertoaru najmanje 2-3 tjedna.  Čitamo ju toliko dugo dok gotovo sve na nauči on napamet. Mogu slobodno prestati čitati u pola rečenice on će ju bez imalo problema završiti.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Lana, 7.9.2000. Lovro, 25.4.2006.
|
|
|
|
unicorn
|
 |
« Odgovor #7 na: Listopad 21, 2009, 22:13:23 » |
Odgovor
|
Dino jako voli listati knjige i da mu se čita - i ja sam mu od malena čitala slikovnice i pokazivala slike i tako je učio riječi, životinje i razne likove... Najdraže slikovnice su mu one od Disneya koje smo kupili uz 24 sata, 101 dalmatinac, Knjiga o đungli, Bambi, te druge slikovnice kao zeko Lupko, Vuk i 7 kozlića.... Isto mu znam navečer čitati ali se on igra još i s drugim stvarima pa ću mu čitanje prije spavanja probati uvesti kad još malo poraste 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #8 na: Listopad 22, 2009, 08:11:43 » |
Odgovor
|
Kod nas je pravilo da se priče čitaju svako večer prije spavanja. To je pod obavezno. Kako se operu svaku večer zubići tako se i čita knjiga. To smo radili i kad je Lana bila mala, evo i njemu sada. Prije smo mu čitali neke lako pamtive pjesmice a evo, već zadnjih godinu dana čitamo baš priče i on uživa. Mi smo čitali vuk i sedam kozlića, crvenkapicu, cvrčak i mrav, zlatna guska,petar pan (kapetan Kuka mu je bio najdraži), Izbavitelji, Avion Pedro, Slonić Dambo, Ružno pače, I sada po novom čitamo čudovište iz ormara, odlična mu je. I da napomenem, kad uzmemo jednu knjigu čitati, ona je na repertoaru najmanje 2-3 tjedna.  Čitamo ju toliko dugo dok gotovo sve na nauči on napamet. Mogu slobodno prestati čitati u pola rečenice on će ju bez imalo problema završiti.  ja jedva čekam da i mi dođemo do te faze da možemo čitati bajke/basne i ostale priče... meni je to nešto predivno 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 čudna je zverčica strast...
|
|
|
|
|
|
|
|
mlana
|
 |
« Odgovor #11 na: Listopad 22, 2009, 11:07:54 » |
Odgovor
|
tako smo i mi...samo smo imali problem što bi on htio uvijek opet i opet  baš smo puno slikovnica nakupovali, da nam je više bilo muka kad bi nam neko doni slikovnicu  a mlana, kad ste Lani prestali čitat  Prestali smo u drugom polugodištu prvog razreda. Tada je već čitala odlično sama i nije više htjela da joj mi čitamo. Sada čita svaku večer sama. Ako nije u pitanju lektira onda je barem neki časopis.  A ima i dana (istina rijetkih) pa ona čita Lovri priču prije spavanja.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Lana, 7.9.2000. Lovro, 25.4.2006.
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #12 na: Listopad 22, 2009, 14:25:07 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #13 na: Veljača 09, 2010, 21:47:16 » |
Odgovor
|
Eva voli snjeguljicu ali ne da joj čitamo nego gledamo zajedno slike i onda mi skraćeno ispričamo priču, za sada može samo toliko pratiti. i crvenkapica je bila in neko vrijeme. ima ona i svojih knjižica koje stalno vuče za sobom pa gleda slike ali nisu bajke. npr. Oskar kojeg smo dobili od dm-a za prvi rođendan i Mali medo s pelenama. Imamo puno knjižica od starije seke i svojih nešto od kad sam bila mala ali joj još to ne dajem, malo po malo. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 čudna je zverčica strast...
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #14 na: Veljača 10, 2010, 13:04:44 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mrvica.
|
 |
« Odgovor #15 na: Veljača 10, 2010, 15:51:11 » |
Odgovor
|
Dino ne želi nikakve slikovnice da mu se čitaju  prije spavanja pričamo obaveznu priču koju moram sama izmišljati i to je obično nešto šzto je taj dan doživio npr. jučer je dobio malu plišanu ribicu pa smo navečer morali pričati priču o maloj ribici i dedi i baki....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Shoot for the moon. Even if you miss it you will land among the stars.
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

It's been a baaad kitty ...
|
 |
« Odgovor #16 na: Veljača 14, 2010, 03:35:32 » |
Odgovor
|
Za početak, ja jednostavno moram reći da mi je onaj uvodni tekst prestrašan  , tim više što ga je napisala stručna osoba  . A što se bajki tiče, moj Franjo jednostavno nije zainteresiran za njih  . Imamo ih masu, a svaku samo prelista, pogleda slike i eventualno primijeti neku glupost - recimo, Trnoružica jaše s princom na konju, a Franjo uperi prstić i kaže: "Mama, ge, tica!", zato jer je tamo na trećem brdu od onog po kojem oni jašu, neko drvo i na njemu neka milimetarska ptica sjedi  . Dosad smo uspješno ispričali jednu jedinu bajku, Crvenkapicu, i to tako što je on listao slikovnicu ko da vozi formulu 1, a ja svaku stranicu opisala u pola rečenice po sekundi, koliko mi je vremena dao  .
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Veljača 14, 2010, 03:36:17 do krezumica »
|
Evidentirano
|
Franjo 27.09.2007. Tomislav 17.09.2010.
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #17 na: Ožujak 04, 2010, 18:07:58 » |
Odgovor
|
Uz gore navedene moram dodati Ježurku ježić  obožava ju i sluša navečer prije spavanja.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2010, 11:14:23 do Ijena »
|
Evidentirano
|
|
|
|
gordana28

D & G & F
|
 |
« Odgovor #18 na: Ožujak 04, 2010, 19:39:07 » |
Odgovor
|
Mi ne citamo bajke,nego joj ja pricam obicno prije spavanja.I tek sada kuzim koliko su te bajke ZA DJECU u biti nasilne i totalno zastrasujuce(npr :vuk pojeo baku  ,lovac trebao ubiti snjeguljicu itd ) Nase varijante su puno njeznije i smjesnije.Kad bude vrijeme susresti ce se s originalima,no sad mislim da je ipak rano.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 Prvi sam te poljubio,oko moje plavo. Ime sam ti nadjenuo i srce ti dao.
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

|
 |
« Odgovor #19 na: Ožujak 05, 2010, 14:45:58 » |
Odgovor
|
... I tek sada kuzim koliko su te bajke ZA DJECU u biti nasilne i totalno zastrasujuce(npr :vuk pojeo baku  ,lovac trebao ubiti snjeguljicu itd ) Gordana, imamo isti problem  . Franjo je imao manje od godinu dana kad sam mu ja htjela pročitati neku bajku - a fala Bogu, imamo doma kompletna sabrana djela braće Grimm, pa reko, imam među čim odabrati. To je bilo prestrašno  - vuk ždere baku, lovac čupa srce Snjeguljici, Marica spaljuje živu ženu (pa nek je i vještica  ), otac komada Pepeljuginu mamu pretvorenu u kravu, vila iz čistog povrijeđenog ega iskaljuje se na nevinoj novorođenoj bebici želeći joj smrt, otac i majka nemaju čime prehraniti djecu pa odluče srezati troškove života tako što djecu, ko fol, izgube u šumi pa nek ih ili ubiju divlje zvijeri ili glad ...  Na kraju mu nisam pročitala nijednu aaff  ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
Josipaorama
Moderator

|
 |
« Odgovor #21 na: Ožujak 05, 2010, 22:45:24 » |
Odgovor
|
Stela non stop nosi neku slikovnicu pod rukom al neda da joj se čita. Tako da nam slikovnice više-manje služe za nosanje umjesto za čitanje. Ja bi joj nekada čitala da je malo smirim al ona nema strpljenja da sjedi i sluša.  A većina bajki jeste strašna pa je bolje malo izvrniti priču kad se čita 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

|
 |
« Odgovor #22 na: Ožujak 06, 2010, 22:26:15 » |
Odgovor
|
E, tu istu verziju mi imamo u Crvenkapici koju smo dobili od Pampersa  ... al svejedno  ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
gordana28

D & G & F
|
 |
« Odgovor #23 na: Ožujak 07, 2010, 15:35:41 » |
Odgovor
|
U nasim pricama najstrasnije sto vuk napravi je to da pita Crvenkapicu jel smije probati kolace koje ona nosi u kosarici aaff  A ona sva bitna kaze Neeeeeeee,to je uza moju baku ! Ali na kraju ipak vuk dobije neka dva kolacica koja su ostala nakon sto su se baka i Crvenkapica najele
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 Prvi sam te poljubio,oko moje plavo. Ime sam ti nadjenuo i srce ti dao.
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

|
 |
« Odgovor #24 na: Svibanj 05, 2010, 15:40:33 » |
Odgovor
|
Ljudi moji, ovo vam moram ispričati - desilo se čudo neviđeno aaff ! Prvi put u svom životu Franjo me tražio da mu ispričam priču prije spavanja aaff . I to sad prije popodnevnog - stavila ja njega u kinderbet, dodam mu dudu (flašicu), a on meni: "Mama, piča!" Ja: "Da ti pričam  " - "Moze  ". Ja i dalje, ono, ček da vidim jesam dobro razumjela  : "Hoćeš da ti ispričam priču?" A on kimne: "Moze!" Ja ono: "Pa, ovaj, oćeš ... ne znam ... Crvenkapicu  ", a on i treći put: "Moze!  " I to sam mu, još od šoka, ispričala u necenzuriranoj verziji  , a on cijelo vrijeme pozorno slušao i povremeno se smijao  , a kad sam završila, nabio je flašicu u usta, pokrio se dekicom, mahnuo mi i punih usta poslao mi pusu ... Eno, već dva sata spokojno spava, a ja još uvijek mozgam šta mu bi ... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #25 na: Rujan 15, 2010, 12:01:34 » |
Odgovor
|
Već nekoliko meseci traje zaluđenost s Tri praščića, Ivica i Marica su nas držali cijelo ljeto, Mačak u čizmama, Tratinčica  sad ćemo još malo proširiti repertoar s di kojom kazališnom predstavom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mrvica.
|
 |
« Odgovor #26 na: Rujan 15, 2010, 15:24:22 » |
Odgovor
|
uh Dinu uopće ne zanimaju bajke  navečer prije spavanja već par mjeseci ide priča o dedi i motornoj pili koja traje cca 3 min i nakon toga spavanje
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Shoot for the moon. Even if you miss it you will land among the stars.
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

|
 |
« Odgovor #27 na: Rujan 17, 2010, 03:50:08 » |
Odgovor
|
Ni mojeg uopće ne zanimaju bajke  . Kad meni netko govori o čitanju priča prije spavanja, meni je to apstraktan pojam  . Ja svom umjesto bajki, na njegovo inzistiranje, prije spavanja čitam onaj poster s dinosaurima iz Turbolimača: "Ovo je kvetzalkoatl, ovo je arheopteriks, ovo ti je pleurodon, ovo je diplodok ... " 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #28 na: Rujan 17, 2010, 08:00:10 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

|
 |
« Odgovor #29 na: Studeni 13, 2010, 16:21:13 » |
Odgovor
|
Aha, misliš da radi  ...? Zaspi tek nakon kaj mu velim: a sad - dinosauri ptice idu spavati, dinosauri gmazovi idu spavati, dinosauri ribe idu spavati, svi idu spavati ... ajde, Franjo, i ti spavati ... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|