Forum   Pomoć Prijava Registracija  
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: PORTAL

Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Odvikavanje od pelena  (Posjeta: 1429 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
stella
Super moderator
Diplomirani ovisnik o pisanju
*

beeeeeeeeeeeee

« na: Siječanj 11, 2008, 20:02:21 »
OdgovorOdgovor

Kako odvikavanje od pelena učiniti opuštajućim

Neizbježno se u prvoj godini života postavlja pitanje privikavanja na tutu. Borba na život i smrt koju roditelji stavljaju pred sebe. 

Gledanje na odvikavanje od pelena kao na najvažniju stvar na svijetu najveća je greška koju roditelji rade. Stavljanje djeteta na tutu u pravom trenutku postaje misija cijeloga kućanstva... i Treći svjetski rat počinje.

Ovdje su neki korisni savjeti za roditelje koji se pripremaju za bitku.

Opustite se.

Sigurno niste očekivali da će vam to netko reći. Ali uistinu, razmislite malo o tome zašto tako očajnički pokušavate priviknuti dijete na tutu. Zato što se vaši roditelji zaklinju da ste vi riješili pelena već s 10 mjeseci? Zato što mali Marko iz ulice već dugo sjeda na tutu i vi osjećate pritisak? Ili zato što ste pročitali u nekoj divnoj knjizi o odgoju da bi vaše dijete već sada trebalo pokazivati neke znakove u tom smjeru?

Sjednite i opustite se. Duboko udahnite i razmislite na trenutak. Koliko školaraca znate koji trčkaraju uokolo u pelenama? Nula. To samo znači da će i vaše dijete u jednom trenutku odlučiti (koliko god se nemogućim činilo) da je tuta bolje mjesto za obavljanje nužde od pelena. Ne, neće se dogoditi čudo, ali doći će trenutak kada će shvatiti da je ono što im se lijepi za guzu:

1. smrdljivo
2. izaziva neugodan osjećaj
3. jednostavno bljak

Dakle, vaš roditeljski posao je sjediti i čekati da se neizbježno dogodi. Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo što je vaše dijete postiglo ili će postići u životu - postiglo je pod svojim uvjetima i kada je osjetilo da je za to spremno. Ne kada ste vi spremni! Mogli bi se već sada početi privikavati na to.

Sada, kada smo to riješili, mogli bismo raspraviti o nekim osnovama. Tijelo svake osobe je drugačije, uključujući i malu djecu. Kao što doslovno niste sposobni pričati prije nego što je vaše tijelo za to spremno, ista je stvar i s kontoliranjem otpadnih tvari iz vašeg organizma.

U svakoj fazi odrastanja kroz koje prolazi vaše dijete tijelo je programirano za određeno reagiranje, recimo odgovarajuća snaga misića i sl. Isti je princip i za učenje na tutu. Kada vaše dijete bude spremno bit će u stanju tjelesno kontrolirati uriniranje i kakanje. Do tada, mišići u zdjeličnom predjelu nisu sposobni izvršiti taj zadatak. Recimo to još jednom... NISU sposobni izvesti funkciju kontroliranja male i velike nužde.

OK. Kada je dakle dječja muskulatura spremna za tutu? Odgovor: Kada to njegovo tijelo odluči.
I to je to. Nema magičnog doba, nema savršenog vremena, nema pravila. Samo kada se dijete osjeti spremno.

Nakon što smo to utvrdili, raspravimo o nekim uobičajenim stvarima koje bio trebali prakticirati od najranije dobi kako bi djetetu olakšali odvijakavanje od pelena.

1. Ne skrivajte sadržaj pelene od djeteta.
Grozno je, da. Ali ako vaše dijete ne vidi što sve izlazi iz njega i koliko je to bljak kako će onda shvatiti da to ne žele imati na svojoj koži...ili još važnije na svojoj guzi? To ne znači da prljavu pelenu trebate gurati djetetu pod nos. Jednostavno stavite pelenu na neko djetetu vidljivo mjesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada dozvoliti djetetu da sjedi na punoj peleni.
Pod tim se misli i na mokru i na pokakanu pelenu. Ako se vaše dijete navikne funkcionirati s morkim pelenama teže će razviti averziju prema tome na svojoj koži. Od najaranije dobi treba dijete privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje osjeća u suhim pelenama.

3. Raspravljajte što je u pelenama.
Opet dolazimo do gadljivog dijela, ali vrlo je važno naučiti dijete razliku između mokrog i pokakanog. Konačno, u jednom će trenutku vaše dijete morati znati razliku. Ako je pelena samo mokra recite "gle, izgleda da imamo mokru pelenu" i ostavite pelenu na mjestu gdje dijete može vidjeti sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene i koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dijete koristiti te nazive u javnosti!

4. Ne radite misterij od kupaonice.
Kada koristite kupaonicu objasnite djetetu zašto idete tamo i što radite. Ako koristite dječiju stolicu s otvorom za tutu, dopustite djetetu da je koristi kao sjedalicu kako bi počelo stvarati tu naviku.

5. Uključite dijete u čišćenje.
Kada završite s prematanjem dajte mu u ruke pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da vam "pomogne" to baciti. Nakon toga, zajedno otiđite do kupaonice i operite zajedno ruke.

6. Prematajte dijete na mjestima s kojih može vidjeti WC ili tutu.
Pa makar to značilo ispred vrata kupaonice. Bitno je samo da vidi kupaonicu. Konačno vaše će dijete samo poželjeti isprobati tutu. Dopustite mu da prođe korz cijelu proceduru obavljanja nužde na WC-u ili tuti bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada jednom vaše dijete bude imalo suhe pelene i kada počne pitati za tutu, pričajte o "osjećaju u trbuhu".
Iz očitih razloga bit će vam teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dijete mokri. Ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakanja. Razgovarajte s djetetom o osjećaju u trbuhu, da li napet, boli li... Važno je pomoći djetetu shvatiti razliku osjećaja prije i poslije nužde. Pričajte o tome kako želite da vam signalizira kako se osjeća. Dijete se treba naučiti da kaže kada se ne osjeća dobro.

8. Nemojte pretpostaviti da je vaše dijete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspjelo obaviti nuždu na tuti.
Ne zaboravite da odlazak u kupaonicu znači prekinuti ono što se do tada radilo. Nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i bjesniti zato što se taj boravak u kupaonici oduži. Ne smetnite s uma da je vaše dijete moralo prestati s igrom ili se odreći dragocjene igračke, da bi radilo što??? Da bi bilo u kupaonici gdje nema igračaka!!! Mislite kao dijete. Trebat će puno prakse dok dijete prihvati da dvije minute ne traju vječno i da ono što su prije radili nije tako bitna misija.

9. Pazite na situacije u kojima dijete možete dovesti do "neuspjeha".
Pokušajte uvijek kao roditelj dovesti dijete u situacije u kojima će uspjeti. Cijeli će se život suočavati s neuspjesima. Odluka da odvedete djevojčicu u park bez pelena u hlačama nije tako dobra ideja. Ona se vjerojatno neće sjetiti reći vam da mora obaviti nuždu i popiškit će se u halče. Zbog toga joj može biti neugodno pred djecom.

10. Razmislite o tome da pričekate dok vaše dijete samo ne počne pitati za kupaonicu.
Vaše će dijete samo odlučiti kada je spremno za odvikavanje od pelena. Pričekate do tog trenutka i ne opterećujte se time čije je dijete u tome već uspjelo. Na kraju krajeva, pelene će jednom proći pa će vam se činiti dalekim kao i prva godina bebinog života.

Još jedna važna stvar koju roditelji moraju zapamtiti ukoliko ostavljaju dijete nekome na čuvanje veći dio dana. Vjerojatno će uspjeh biti isti uči li se odvikavanju od pelena kod kuće ili na nekom drugom mjestu. Obično djeca prije počnu s odvikavanjem kod kuće. Ne zato što bi dadilja ili netko tko brine o djetetu loše obavljao taj posao, nego zato što dijete nema puno vremena jer se zabavlja. Dajte svom djetetu slobodne ruke ako je to slučaj.

Prije svega zapamtite da je nošenje pelena dio djetetovog života. Ti trenuci (koliko god bili gadljivi) uskoro će nestati. Vrlo brzo ćete se zapitati kako je u vašu kuću došlo to odraslo dijete i što se dogodilo s vašom malom bebom.

Vrijeme je da se opustite i počnete cijeniti male trenutke života kojeg dijelite.

« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2009, 18:09:58 do Marre » Evidentirano

7.9.2006
20.10.2008
Marre
Moderator!

« Odgovor #1 na: Svibanj 27, 2008, 00:09:08 »
OdgovorOdgovor

Kao što ste primjetile, naš portal iz dana u dan napreduje i trudimo ga se obogatiti sa mnogim raznovrsnim temama.
Zamolila bih vas, ako ima neka mama koja to zeli, da podijelite svoje iskustvo iz prve ruke kako ste svoga malisana ili malisane odvikli od pelena.
Prava iskustva cemo objaviti na portalu pod vec postojecom temom 'Odvikavanje od pelena'.
Trazimo vase zanimljive i iskusne price kako bismo i na taj nacin pomogli nekome 

Molim vas da se nama adminicama javite na pp ako ste zainteresirani 

Hvala!
Evidentirano
Marre
Moderator!

« Odgovor #2 na: Svibanj 28, 2008, 22:09:12 »
OdgovorOdgovor

Hvala Šmubulici na njenoj priči  i što je probila led 

Zanima li vas kako to treba izgledati pogledajte njenu pricu

http://bebe-i-mi.com/index.php?option=com_content&task=section&id=120&Itemid=209
Evidentirano
marty
Svakodnevno piskaralo

Ivo,10.01.2007

« Odgovor #3 na: Svibanj 28, 2008, 22:14:31 »
OdgovorOdgovor

Šmudlice izgleda da nije dugo trajalo odvikavanje,čini mi se 15 dana?Bravo za malenu mrvicu!!!
Jedva čekam da odemo na more i da krennemo polako s tim...
Hvala na savjetima
Evidentirano
Marre
Moderator!

« Odgovor #4 na: Lipanj 05, 2008, 22:01:04 »
OdgovorOdgovor

hop 
Evidentirano
mslm
Ovisnik o pisanju

Always have a fun!!!

« Odgovor #5 na: Lipanj 06, 2008, 13:22:13 »
OdgovorOdgovor

ja sam pokušavala al neide.tek je napunio 2 godine.Dali je to još prerano?
Evidentirano

Josipaorama
Moderator

« Odgovor #6 na: Lipanj 06, 2008, 13:49:29 »
OdgovorOdgovor

Ćao svima. Ja sam nova ovdje. Ova tema me jako zanima. Moja Stela će u sedmom mjesecu slaviti prvi rodjendan pa me zanima da li je prerano da je ovo ljeto pokušam odviknuti od pelena.
Evidentirano
Bubamara

Romantična kreativka

« Odgovor #7 na: Lipanj 06, 2008, 13:59:41 »
OdgovorOdgovor

Dobro nam došla,možeš li otvoriti novi topić na pdf Dobro nam došli-predstavljanje i tamo se predstaviti?
Što se tiče odvikavanja, ako misliš da je curka spremna, možeš probati .
« Zadnja izmjena: Lipanj 06, 2008, 14:01:18 do Bubamara » Evidentirano

Osmijeh je najbolji poklon,jedna veličina odgovara svima!!!!!!!!!!!!!!!!

LUCIJA & DOMAGOJ
Marre
Moderator!

« Odgovor #8 na: Lipanj 06, 2008, 16:40:56 »
OdgovorOdgovor

cure ovdje je nasa stella super napisala tekst o odvikavanju

http://bebe-i-mi.com/forum/index.php?topic=607.0

i moj je Josip vec skoro dvije godine, malo po malo i uspjet cemo ovo ljeto, nadam se, ne treba dijete samo na nista forsirati 

Evidentirano
dadls
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #9 na: Lipanj 06, 2008, 20:18:58 »
OdgovorOdgovor

Mi uskoro kupujemo tutu i tapecirani podložak za na školjku,nadam se da ćemo biti uspješni. 
Evidentirano

bela
Maher u pisanju

« Odgovor #10 na: Lipanj 06, 2008, 20:23:58 »
OdgovorOdgovor

meni tar je u gacama ali kada ona veli da mora piskiti vec se upiskila. ali ok, malo po malo
Evidentirano

Tarina mama
mslm
Ovisnik o pisanju

Always have a fun!!!

« Odgovor #11 na: Lipanj 06, 2008, 20:33:28 »
OdgovorOdgovor

Tako i moj,viče tuta a ja trčim po nju a on već piškio!Možda još nije spreman!??
Evidentirano

bela
Maher u pisanju

« Odgovor #12 na: Lipanj 06, 2008, 20:36:35 »
OdgovorOdgovor

meni se vec cini napredao da su zatrazili tutu,jer kada sam prije probala sa gacama nije ni primjetila niti rekla nesto..
Evidentirano

Tarina mama
Marre
Moderator!

« Odgovor #13 na: Lipanj 06, 2008, 21:08:05 »
OdgovorOdgovor

cure molim vas da ovu raspravu nastavite na topicu odvikavanje od pelena, gore sam stavila link 

ovaj topic je namijenjen za ono sto sam napisala u prvom postu, hvala, ako ste zainteresirane recite mi 
« Zadnja izmjena: Lipanj 06, 2008, 21:10:49 do Marre » Evidentirano
IRISVŽ
Početnik u pisanju
*

« Odgovor #14 na: Srpanj 10, 2008, 21:01:53 »
OdgovorOdgovor

Večer pošto sam se uspjela predstaviti na pdf i polako počela kužit kako funkcionira ovaj forum, javljam da sam ovamo stigla upravo zbog pelena. Moj Lovro ima 2, 4 god i obožava sjedit na wc školjci ali nikako da obavi ono što treba obično je to u pelene ili po podu. Ima neko savjet za mene bila bih Vam zahvalna.  029
Evidentirano
dadls
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #15 na: Travanj 28, 2009, 12:11:00 »
OdgovorOdgovor

Leona, 2god. i 4 mj. nula bodova...
Evidentirano

supermuma

« Odgovor #16 na: Travanj 28, 2009, 13:10:59 »
OdgovorOdgovor

ja sam pokušavala al neide.tek je napunio 2 godine.Dali je to još prerano?

moj stariji je lani u 6 mj napunio 2 godine i ja sam bila uvjerena da se sigurno neće ostaviti pelena to ljeto.. i onda jednog dana ostanemo bez pelena.. zovem mm da kupi kad dođe s posla ali on je (po običaju) zaboravio pa smo odlučili pokušati par dana bez pelena i vidit kako će ići (prije toga nije nikako htio na tutu).. i tako je prvi dan malo u gaće,malo na tutu (svaki put smo mu objašnjavali kako je fuj u gaće,kako je ružno, a lipo u tutu (a tuta je svirala svaki put kad bi obavio nuždu)).....drugi dan je više u tutu nego u gaće.. treći dan sve u gaće, a od četvrtog sve u tutu.... nakon toga više nikad nije u gačice (doduše zna mu se desit da mu malo pobigne pi-pi).. i tako smo se mi s 2 godine i misec dana ostavili pelena. e da prvih par dana sam mu po noći oblačila one pelene šta se oblače ko gačice (i govorila mu da to nisu pelene)ali s obzirom da je on svako jutro otprilike u istu uru (oko 7ipo)piškio skinili smo ih i ja sam ga budila da ide na wc. i to je to. 
moj mlađi će ove godine u 8 mj napunit 2 godine i probati ćemo ga ostaviti ove godine. još ništa ne pokušavamo ali čimzatopli počet ćemo ko s bratom lani. već sad mu pričamo da je već veliki i da čemo brzo bacit pelene jer su fuj  nadam se da ćemo uspit
Evidentirano
sunce moje
Početnik u pisanju
*

« Odgovor #17 na: Travanj 29, 2009, 14:36:55 »
OdgovorOdgovor

da se prikljucim,odvikavanje od pelena nebi trebalo biti strasan problem naravno ako mi to ne napravimo,u normalnim okolnostima svako dijete ce s tim ovladat do 3 godine i nema smisla zurit u to sam se i sama uvjerila,to beba prvo sama mora da osjeti,
za pocetak mogu reci da taj korak ni u kojem slucaju se ne dogada u tjedan ili dva, sve polako
moji maleni su nocno mokrenje prekinuli sa god.dana svako jutro bi im bila suha pelena,a te tute smatram bacanjem novaca nitko nikad nije obavio nuzdu u tutu ni promislit,vec male daske koje se stave na wc solju ima ih svuda za kupit,
moj daniel je prestao tocno s 2ipo god i bez ikakva forsiranja jednostavno je odlucio sjest na solju i to je bilo to
moja lea sada ima 2ipo godine i od proslog ljeta je prilicno samostalna u tome danas vec sama ide na wc i obavi svu nuzdu,jedini je problem sto nisam uvijek obavjestena naravno ustane se i svoj put a naravno uglavnom je tu uvijek braco obavjestavaoc o sestrinim raznim potrebama,
zato bi svima savjetovala da prate svoju bebu i svaku vecer prije spavanja stave na wc naravno pelena i ujutro cim se ustane wc nije vazno hoce li nuzdu obavit neka sjedi pola minute minut ali uslijedit ce to uskoro,sve polako beba ce to ionako kad shvati sama obavit 
Evidentirano
Pretty78
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #18 na: Travanj 29, 2009, 15:21:29 »
OdgovorOdgovor

ja sam Martinu odvikla od pelene kad je imala 18 meseci, tad smo skroz skinuli pelenu preko dana, a preko noci i danas nosimo jer ima veoma cvrst san i jako je tesko probuditi. Iskreno da vam kazem moja mama je velikim delom zasluzna za to. Cim je pocela samostalno da sedi mama je svako jutro cim ustane stavljala na nosu i ona je uvek piskila a po nekad i kakila. Mogu slobodno da kazem da je sve to postignuto maminom zaslugom, njenim strpljenjem. Vremenom je Martina sama pocela da trazi nonu i uvek je govorila "kakim" kad joj se piski. Stavljali smo je na nosu uvek kad to kaze, mada nekad i nije piskila vec samo sedela. I naravno uvek smo je pohvalili kad nesto uradi u nosu i davali joj da vidi sta je uradila  Nosili smo nosu svuda sa nama, mada smo se trudili da ne idemo recimo u grad na neke duze setnje da ne bi vadili nosu u sred centra grada . Bilo je odricanja, muke. Onda sam jednog dana ja resila da joj skinem pelenu i da ne nosi preko dana.Svakih 15-20 minuta smo je pitali da li oce da kaki, hoce li nonu i sicno. Kad kaze da stavljali smo je na nosu. Kad prodje duze vreme da ne piski, odgovara nam sa ne i ne trazi nosu mi smo je stavljali da sedi i igrali smo se sa njom. U medjuvremenu je krenula u vrtic i tamo su radili isto sto i mi, pitali su me sta treba da rade i ja sam rekla da je pitaju svako malo hoce li nosu. Moram da napomenem i da smo u medjuvremenu izbacili flasicu i preterivanje sa sokovima i vodom. Nismo je drzali zednu, naprotiv, samo smo smaljili preterivanje sa sokovima, vodom i sl. I tako je ona sa 18 meseci skinula skroz pelenu. 
Evidentirano

Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas; Ne znam mesto na kom zivi ili pociva; Ne znam zasto nju i san mi java pokriva; Mozda spava, i grob tuzno neguje joj stas. Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas. Mozda spava sa ocima izvan svakog zla, Izvan stvari, iluzija, izvan zivota, I s njom spava, nevidjena, njena lepota; Mozda zivi i doci ce posle ovog sna. Mozda spava sa ocima izvan svakog zla
lighty
Povjerite se

Svatko smrću plaća crvenu raskoš svoje mladosti...

« Odgovor #19 na: Lipanj 15, 2009, 14:54:57 »
OdgovorOdgovor

u roku tjedan dana bez ikakve borbe smo se riješili pelene i preko dana i noću....elinica sama traži piškit nije joj problem otići ni na veliki wc a i na lonkicu..kad je dolje kod sveki sama ode gore isprazni što treba i šiba dalje...jako smo ponosni na nju.. ::pom-pom::još samoda se dude riješit ali tu će biti teško...već vidim..
Evidentirano

supermuma

« Odgovor #20 na: Lipanj 15, 2009, 16:02:40 »
OdgovorOdgovor

starijeg smo ostavili kad je napunio 2 godine i bilo je sve u par dana! 
sad ovo ljeto (točnije za par dana kad potrošimo paket pelena) planiramo pokušat s mlađim. on će u osmi mj napunit dvi ali mi je puno čekat osmi misec  . budemo probali pa kako bude......
Evidentirano
gordana28

D & G & F

« Odgovor #21 na: Srpanj 08, 2009, 11:16:15 »
OdgovorOdgovor

Savjeti iz knjige "Odvikavanje od pelena - Brazeltonov pristup"

Mi smo u toj fazi,pa mama prikuplja potrebne informacije...evo nasla nesto zanimljivo pa da podjelim s vama 

7 znakova da je dijete spremno:(svi moraju biti postignuti)

1.  Beba nema potrebu stalno se kretati,moze mirno sjediti neko vrijeme i zaokupiti se necim.To se događa najranije oko 18 mjeseci,ponekad i kasnije.
2.  Beba je svladala receptivni jezik,razumije sto joj se govori...mozda i ne prica,ali moze slijediti uputu od dva koraka(npr. odi tamo i donesi igracku)
3.  Beba moze reci NE jer zelimo da to radi da sebe usreci,a ne nas...i da je u stanju braniti svoju tjelesnu autonomiju
4.  Pocinje stavljati stvari na svoje mjesto
5.  Pocinje vas intenzivnije oponasati(kuha kao mama npr,decki voze auto kao tata itd....između ostalog zele ici na wc isto kao i roditelji)
6.  Pocinje obavljati nuzdu u predvidljivo vrijeme.Ostaje suha 1-2 sata,oko 2. godine cesto nakon poslijepodnevnog sna ostaje suha pelena.
7.  Dijete postaje svjesno svoga tijela - daje do znanja da je smočilo pelene.Zna dali je kakalo ili piskilo.

Znakovi koji govore da dijete nije spremno

1.  Stoji iznad kahlice i piški na pod
2.  Ne dozvoljava skinuti pelenu,ljuti se i opire kad god roditelji to pokusaju.
3.  Samo skida pelenu i onda se pokaka na pod
4.  Hoda uokolo šrokim hodom,a onda sjeda s kašastom stolicom u peleni. Ne pokazuje nelagodu nego čak izgleda blaženo.
5.  Skriva se u kutu ili ormaru ili sl i onda se otamo mogu čuti zvukovi stenjanja dok izbacuje stolicu.
6.  Govori "Ne, ne, ne!" ako roditelj ustvrdi da je došlo vrijeme za kakanje.
7.  Negoduje na razne načine svaki put kad mu se predloži kahlica ili wc.

Mozda nekome pomogne 

Evidentirano

Prvi sam te poljubio,oko moje plavo.
Ime sam ti nadjenuo i srce ti dao.
kika
Moderator

« Odgovor #22 na: Prosinac 14, 2009, 08:19:27 »
OdgovorOdgovor

9 stvari koje ne smijete činiti kada dijete učite na "tutu"

Nemojte ništa činiti "na silu".

Prvo provjerite je li vaše dijete uopće spremno na izlazak iz pelena, može li iskomunicirati svoje potrebe, je li ono spremno. Uvijek krenite s ohrabrenjima i podrškom. Ako dijete odbija izaći iz pelena, pritisak s vaše strane samo će stvoriti napetu atmosferu i izazvati novi otpor kod djeteta. Osim toga, tako možete kod djeteta stvoriti negativne asocijacije povezane s kupaonicom koje kasnije može biti teško izbrisati, a osim toga, dijete može odbiti prazniti crijeva ili mokriti, a to je za njega štetno. Ovom razdoblju učenja pokušajte pristupiti kao što ste pristupali drugim vještinama, poput sjedenja, hodanja i učenja govora.
Ne počinjite skidanje iz pelena u razdobljima stresa.

Čak je i dobar stres loš stres kada je riječ o skidanju iz pelena. Vjenčanja, dolazak novog djeteta, odmor... sve to vašem djetetu može biti jednako teško kao i razvod, smrt ili preseljenje. Ako se u vašem životu trenutačno događa bilo što veliko, sačekajte s izlaskom iz pelena. Sačekajte da se stvari malo smire i da se uspostavi normalan tijek aktivnosti. To izaziva osjećaj sigurnosti u djetetu i pomaže mu da se pelena riješi u trenutku kada postoji uobičajena struktura i rutina.
Ne postavljajte rokove u kojima dijete treba odbaciti pelene.

Mala djeca ne reagiraju dobro na rokove i nemaju koncept vremena kakav imaju odrasli. Imajte realistična očekivanja ili ih, ako je moguće, posve zaboravite. Programi koji obećavaju da će se vaše dijete skinuti iz pelena za samo tri dana ili čak 100 dana ne uzimaju u obzir djetetovu individualnost. Svako dijete ima vlastiti temperament i svoj skup vještina pa ne postoji jedinstvena metoda koja odgovara svima. Programi koji koriste rokove često podrazumijevaju određene kaznene mjere, nefleksibilni su ili - često - treniraju roditelje umjesto djeteta. Zbog toga se roditelji i djeca osjećaju loše i frustrirano kada ne uspiju ispoštovati rokove. Osim toga, teško je u jedan program staviti sve osobitosti obiteljskog života i napraviti isti program za obitelj s oba zaposlena roditelja, obitelj s više djece, djecu s posebnim potrebama, blizance ili razvedene roditelje. Kada birate metodu, provjerite je li fleksibilna. I možete li je uklopiti u svoj život.
Ako djetetu "pobjegne", nemojte se ponašati kao da je smak svijeta.

Jedan ključan dio skidanja iz pelena jest - to je dio života. To je prirodan proces i obavlja ga svako živo biće, od životinja do ljudi. Nezgode se događaju i kada se dogode, to je samo dio procesa. Stavljanje prevelikog naglaska na nezgode dovodi do novih nezgoda. Budite mirni, uključite dijete u čišćenje i čekajte sljedeću priliku da koristite kahlicu.
Nemojte koristiti odjeću s kojom se dijete teško snalazi.

Zaboravite na složene odjevne kombinacije, hlače s previše gumbića, suvišne pojaseve i slične stvari - vaše se dijete jednostavno neće stići skinuti kada osjeti potrebu za odlaskom na toalet, posebno u prvo vrijeme. Odaberite odjeću koja se lako skida: haljinice, suknje, hlače s elastičnim strukom, trenirke, kratke hlače. Ako je toplo i ako se osjećate dobro s time, pustite dijete da trčkara u donjem rublju ili golo - tako se najbrže svladava vještina odlaska na kahlicu.
Ne popuštajte vanjskim pritiscima.

Vanjski pritisci dolaze iz mnogo izvora: od baka i djedova, drugih mama u vrtiću, teta čuvalica, supružnika. Imajte na umu da su bake i djedovi prepuni mudrosti o odgoju, ali da neki njihovi savjeti danas jednostavno ne zvuče dobro. Primjerice, prisjetite se da vaši roditelji vjerojatno nisu koristili auto-sjedalice, a mnogi su odgojeni u uvjerenju da "malo vina" djetetu ne škodi.

Kada je riječ o drugim roditeljima, vrijede ista pravila za izbijanje zubića, puzanje, hodanje, govorenje. To su vještine koje dijete uči i uči ih u svoje vrijeme, kada mu najbolje odgovara. Jednostavno se oduprite porivu da se natječete s drugim roditeljima jer natjecanje ne završava sa skidanjem iz pelena: vaše dijete još čeka učenje pisanja, čitanja, vožnje...!

Kada je o vrtiću, odnosno jaslicama riječ, porazgovarajte s odgajateljicom. Moguće je da jaslice uvjetuju skidanje iz pelena za prelazak u stariju grupu, ali pokušajte zajedno s odgajateljima osmisliti strategiju izlaska iz pelena.
Ne očekujte odmah suhe noći.

Općenito govoreći, kontrola mokrenja dolazi prije kontrole pokreta crijeva, a suhe noći dolaze na samome kraju. Normalno je da se noćno mokrenje događa kod djece sve do 4. godine. Kod mnoge djece noćna kontrola mjehura nije nešto što dolazi brzo i jednostavno, no nije nužno riječ o medicinskom problemu. Liječnici navode dva uzroka noćnih mokrenja: prvi je nedovoljna razvijenost mjehura koja uzrokuje nesposobnost zadržavanja urina cijele noći, a drugo je nedostatak svijesti da postoji potreba za mokrenjem i da treba ustati i otići na toalet.
Ne odbacujte djetetove strahove.

U vremenu navikavanja na kahlicu, djeca mogu razviti strahove, a ti su strahovi jednako veliki kao i bilo koji strah odrasle osobe. Djeca možda ne razumiju mehaniku toaleta pa ih odlazak na toalet može užasavati. Ako dijete samo jednom ima neugodno iskustvo u toaletu (posklizne se pa mu guza dotakne hladnu keramiku zahodske školjke), to ga može vratiti nekoliko koraka unatrag. Neka djeca imaju problema s izbacivanjem stolice. Rješavajte pažljivo te strahove. Razgovarajte o njima i pazite da se dijete ne osjeti posramljeno ili nevažno.

Imajte na umu da su za mnogu djecu pelene određena sigurnost. To je vrijeme kada su roditelji intimni s djecom i paze na njihove potrebe. To ne znači da trebate dopustiti da se stalno krećete između pelena i kahlice, ali znači da možete pokazati razumijevanje za proces koji dijete prolazi. Ponekad djetetu nedostaje bliskost s vama - potrudite se dati mu pažnje i nježnosti.
Ne brinite toliko.

Stvarno. Vjerojatno ste to dosad milijun puta čuli, ali istina je: prilično je nevjerojatno da će vaše dijete otići na fakultet u pelenama. Ne brinite toliko: možda će potrajati, ali svako dijete nauči ići na toalet samostalno.

izvor: roditelji.hr
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP "Veliki osmijeh" | Powered by SMF 1.1.14. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
Minted Theme By Wdm2005 © 2008
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.225 sekundi uz 48 upita. (Pretty URLs adds 0.021s, 2q)