|
Ijena
|
 |
« Odgovor #60 na: Travanj 29, 2010, 12:18:10 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se
Diplomirani ovisnik o pisanju

Divno je biti nekome nesto...
|
 |
« Odgovor #63 na: Travanj 08, 2011, 12:33:42 » |
Odgovor
|
Mom je sada 17-ti mjesec i stalno nesto melje ali totalno nerazumljivo  , sve konta sta god mu se kaze ali sastaviti jednostavnu rijec  . Oponasa zivotinje redovno i pas mu je  Ma valjda je sve to individualno a kod muske djece uglavnom ide sporije pa se ne brinem.  Babske price kazu: DAJ MU VODE STO CESCE PA CE PRIJE PROGOVORITI!  Interesantno je i to da znam dosta primjera takve djece pa sad da li je babska ili ima neke logike... ::m''m:: 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
mlana
|
 |
« Odgovor #65 na: Travanj 08, 2011, 13:31:42 » |
Odgovor
|
kakve veze ima voda s pricanjem I ja se to isto pitam 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Lana, 7.9.2000. Lovro, 25.4.2006.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #68 na: Travanj 08, 2011, 14:24:59 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se

|
 |
« Odgovor #69 na: Travanj 08, 2011, 16:09:16 » |
Odgovor
|
O daaa, savrseno se razumijemo  ali sve sto hoce pokaze rukom, ako je gladan mlati ustima, ako mu se ide vani mase kao pa-pa, jedini pas je za sad Av-Av...i ponavlja to dok god mu je u vidokrugu  mene ne zove mama nego Leeeleee...  i to je otprilike od njegovog vokabulara. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
antoniasb
|
 |
« Odgovor #70 na: Travanj 08, 2011, 16:11:41 » |
Odgovor
|
Mom je sada 17-ti mjesec i stalno nesto melje ali totalno nerazumljivo  , sve konta sta god mu se kaze ali sastaviti jednostavnu rijec  . Oponasa zivotinje redovno i pas mu je  Ma valjda je sve to individualno a kod muske djece uglavnom ide sporije pa se ne brinem.  Babske price kazu: DAJ MU VODE STO CESCE PA CE PRIJE PROGOVORITI!  Interesantno je i to da znam dosta primjera takve djece pa sad da li je babska ili ima neke logike... ::m''m::   to je kao moj marino  nemaš razloga za brigu marino je stariji pa slabo priča tj. tek je nedavno (znači sa svojih 20 mj.) počeo "pričati" a do tada je samo govorio daj,pa pa,vau,mijau i sl. ,sve mu je bilo na mote ,rukama bi mi pokazivao i tako smo komunicirali a i sada priča samo i izričito kada je njega volja - linčina mamina  evo ima par dana ja kucam i kažem tko je? i sad očekujem da ponovi a on ništa  samo me ignorira,ja kao kreten ponavljam ,trudim se i lomim a on ništa i onda nakon 2 dana sam dođe pokuca na vrata i kaže tko je .. i takvi sličnih situacija ima bezbroj - uglavnom nama je pedijatrica rekla da nema brige,da je samo lijen za priču i da je sve o.k. ako vidimo da on nas razumije i da zna pokazati npr. nos kada ga pitamo di je nos i sl.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se

|
 |
« Odgovor #71 na: Travanj 08, 2011, 16:20:00 » |
Odgovor
|
Nedim sve savrseno dobro razumije, cak i neke stvari koje mu se nikada nisu rekle da uradi ili pokaze, recimo kada ujutro mm ili ja odemo upaliti vatru u kotlovnici on redovno prilazi radijatoru i pipa da vidi je li vreo.  To je vjerovatno skuzio od mm jer on ima obicaj to da uradi a po zvuku iz kotlovnice je povezao da tako treba.  A kako se samo naljuti ako ga nesto ne kuzimo  legne na patos i lupa glavom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

It's been a baaad kitty ...
|
 |
« Odgovor #74 na: Travanj 15, 2011, 12:33:29 » |
Odgovor
|
Joj, jesam se sad nasmijala  ... Lela, moj Franjo je do svoje druge godine popio vode na hektolitre  , pa je svejedno propričao tek mjesec dana prije drugog rođendana, dok smo bili na moru. Isto ovak ko tvoj Nedim - sve je kužio, kaj je trebao pokazivao bi prstićem, koristio je par gestikulacija (  ) i onomatopeja (vau-vau, brm-brm, pap-pap ...  ), a od vokabulara mama, tata, baba, dede, teta, daj i ade (= ajde) i to je bilo to  . Čak smo se MM i ja zezali da ne želi pričati, jer ga mi savršeno razumijemo i da je ko onaj mali Crnogorac iz vica "dosad nijesam imo primjedbi"  . Sve ti je to individualno od djeteta do djeteta i nema pravila. Jedino znam da je Franjo progovorio u ta tri tjedna u kojima je bio samo sa mnom i MM-om, a bez bake i dede. Naime, MM i ja smo s njim pričali čistom artikulacijom i punim rečenicama, umjesto tepanjem, fufljanjem i nekim izmišljenim polu-riječima i polu-rečenicama ko moji svekiji  ... A sad - jel to naša zasluga ili tek slučajnost, tko će ga znati ... ::m''m:: Ja si laskam da je naša zasluga 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Franjo 27.09.2007. Tomislav 17.09.2010.
|
|
|
Josipaorama
Moderator

|
 |
« Odgovor #75 na: Svibanj 12, 2011, 13:56:32 » |
Odgovor
|
Evo da napišem tzv. "jezične miljokaze"
10 mjeseci - razumije mama i tata
12 mjeseci - izgovara mama, tata, druge dvije riječi, imitira glasove životinja
13 do 15 mjeseci - riječnik od 4 do 6 riječi, pokazuje željeni predmet
18 mjeseci - riječnik od 7 do 20 riječi, pokazuje do pet dijelova tijela
20 mjeseci - kombinira dvije riječi
36 mjeseci - rečenica od tri riječi, množina.
Luna sad ima skoro 21 mjesec i još uvijek ne kombinira dvije rječi  Ona samo zna ponoviti za tobom kad joj nešto kažeš da reče, a i to jako loše izgovara 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #76 na: Svibanj 12, 2011, 14:03:19 » |
Odgovor
|
Bitno je da te razumije i slijedi "naredbu"  a i velika je stvar da se trudi ponoviti za tobom  Ti miljokazi služe samo kao okvir, uvijek je moguće odstupanje, ali i da to odstupanje ne znači ništa više 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Moderator

|
 |
« Odgovor #77 na: Svibanj 12, 2011, 14:14:25 » |
Odgovor
|
To da  Stvarno sve razumje  Jučer joj ja govorim da mi donese tene. Kad eto frajerice s baletankama u ruci.  Ja je vratim i kažem ne to, to su baletanke, donesi mi tene... Za sekund se vratila s tenama  I stvarno se trudi kad joj kažem da nešto reče, al baš joj ne ide  ..... Možda uskoro i propriča 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #78 na: Svibanj 12, 2011, 14:32:15 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #79 na: Svibanj 17, 2011, 14:35:15 » |
Odgovor
|
Dakle, moje dijete još uvijek ne priča (3,5 godine) i mislim da je rekorder... prema tome mame, ne brinite, ako mene pedijatri, psiholozi i pedagozi uvjeravaju da je sve ok, onda stvaaaaaaaaaaarno nemate brige!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
only love, only love can leave such a mark!!!!!!!
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #80 na: Svibanj 17, 2011, 14:38:45 » |
Odgovor
|
Dolph a on je prošao obradu? Ili si ti samo razgovarala sa stručnjacima? 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #81 na: Svibanj 17, 2011, 14:44:11 » |
Odgovor
|
u "obrade" ga nedam jer nije bolestan, imali smo neformalno druženje s dječjom psihologicom, maminom prijateljicom, koja je s njim provela neko vrijeme u domaćem okruženju s igračkama i u kojem je vidjela način komunikacije s nama i ostale stvari, isto tako sam bila s njim u druuženju s drugom djecom s prijateljicom koja je teta u vrtiću i zaključeno je da ne odstupa ni u čemu, osim što neće dijete pričati i jako je tvrdoglav. nitko nema pametan savjet kako ga "natjerati" da priča, jer smo standardno sve isprobali, ali bez uspjeha... moram još ovo s vodom probat... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #82 na: Svibanj 17, 2011, 14:45:24 » |
Odgovor
|
Kriv o sam se izrazila, baš sam mislila na to da ga je netko promtrao u svakodnevnim aktivnostima
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #83 na: Svibanj 17, 2011, 14:53:00 » |
Odgovor
|
 ma skužih ja tebe, al da malo otvorim dušu fakat mi je teško, jer ga nitko ne može strpati u neku kategoriju, bistro je i inteligentno dijete, dakle nema zastoja u razvoju, za što postoje neki programi, ali je jednostavno nenormalno tvrdoglav i "svoj", tako da me nitko od navedenih ne zna savjetovati što napraviti... npr. trening na kahlicu... on se budi suhe pelene i sve kuži kaj za što služi, al ja ga stavim il na kahlicu il wc, a on kad mu je velika nužda to "stisne" i namjerno obavi tek kad mu stavim pelenu... sve su priče, nagrade ili kazne uzalud, tako i govor, vježbi za to nema, fizičkog razloga zašto ne govori nema, preporučene metode "nedaj mu nešto što traži dok ne veli što" završe ili inatljivim odustankom od toga ili tantumom... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #87 na: Svibanj 17, 2011, 14:58:48 » |
Odgovor
|
Dani, pjeva i ispušta glasove, ali nema smislenih riječi
Jose, igra se s drugom djecom s autićima, jurca s njima, ali ne priča i kao da se kuže na nekoj drugoj razini, jer je zanimljivo da djeca tada ne pričaju niti s njim, već se samo pogledavaju i normalno izmjenjuju radnje...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #88 na: Svibanj 17, 2011, 14:59:29 » |
Odgovor
|
da uzme me za ruku i odvede ili sam uzme što mu treba i nije mu ništa teško 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|